Regulament desfasurare garzi – ordin 1.375 din 6 decembrie 2016

Numarul liniilor de garda se stabileste la nivelul fiecarei unitati sanitare si trebuie aprobat de Ministerul Sanatatii. (Art.22)

Durata unei garzi in sectiile cu paturi este de la terminarea programului de dimineata a zilei respective, pana la ora de incepere a programului in dimineata urmatoare. Pentru UPU regulamentul este diferit. (Art. 25, 26)

Medicii rezidenti sunt inclusi obligatoriu in linia de garda, DUBLAND medicul de garda. Pentru completarea duratei normale a timpului de munca LUNAR, medicul rezident va efectua obligatoriu 18-19 ore de garda, in afara programului de dimineata. Medicii rezidenti de anul III pot efectua garzi sub raspunderea sefului de sectie si a medicului titular de garda. Ei au obigatia de a efectua garda pentru a completa norma de munca lunara, dar pot face si garzi in afara programului. Medicul titular de garda are insarcinarea de a supraveghea medicul rezident de anul III din linia a doua de garda. Medicii rezidenti de anul IV pot fi linia intai in cadrul garzilor efectuate in afara normei de munca lunara, sub supravegherea medicului specialist sau primar de garda la domiciliu. (Art. 35)

Este interzis sa se paraseasca unitatea sanitara pe durata efectuarii garzii. (Art. 43)

Medicii au posibilitatea de a avea 24 ore libere dupa efectuarea garzii. Norma de baza din timpul diminetii din ziua libera dupa garda se vor recupera dupa program in zilele urmatoare. (Art. 51, 52)

Salarizare garzi – anexa legea 153/2017 actualizata in 2019

Garzile in afara normei legale de munca lunar, in afara programului de lucru se salarizeaza cu tariful orar aferent salariului de baza. Pentru garzile efectuate in timpul zilelor lucratoare se aplica spor de 75% din tariful orar, iar pt zilele libere, weekend-uri si sarbatori legale, sporul 100% din tariful orar. Medicii fara contract de munca cu unitatea sanitara, dar efectueaza garzi vor incheia un contract de munca cu timp partial. (Art. 3)