Veniturile medicilor rezidenti
In primul rand trebuie definite cateva notiuni:
Salariul brut = suma de bani inregistrata in contractul de munca, suma la care se vor raporta si adauga sporurile si din care se vor retine taxe. Asa zisul “salariu pe foaie”
Salariul net = suma de bani rezultata in urma aplicarii sporurilor si a retinerii contributiilor. Mai este cunoscut ca “salariu in mana”
CAS = Contributia de asigurari sociale. Este in valoare de 25%
CASS = Contributia de asigurari sociale de sanatate. Este in valoare de 10%.
Impozit pe venit = reprezinta 10% din valoare veniturilor, deci se aplica ultima. De mentionat ca 2% din acest “Impozit pe venit” pot fi redirectionati catre orice Societate, Asociatie, practic catre un ONG, doar prin compeltarea unei cereri.
Orice taxa, exceptand CAS, CASS si impozit pe venit, imputata fara acordul dumneavoastra este abuziva.
Salariul brut al medicului rezident se calculeaza in functie de vechimea pe care o are medicul in campul muncii (daca a mai lucrat inainte de a se angaja ca medic rezident, in tabel este trecuta grila de salarizare pentru cei fara experienta, gradatie 0), el crescand de la an la an. Vezi tabel:
Functia Salariul brut gradatie 0
Medic rezident an I 5700
Medic dentist rezident an I 5700
Medic rezident an II 6100
Medic dentist rezident an II 6100
Medic rezident an III 6700
Medic dentist rezident an III 6700
Medic rezident an IV-V 7300
Medic dentist rezident an IV-V 7300
Medic rezident an VI-VII 7900
Cum devine salariul brut salariu net?
1. La salariul brut se calculeaza procentul de spor afferent sectiei pe care isi desfasoara activitatea medicul rezident.
2. Din suma rezultata se vor scadea 35% (10% CASS+ 25% CAS).
3. Dupa scaderea celor 35%, din suma rezultata, se va deduce impozitul pe venit (10%).
Salariul net se incaseaza in fiecare luna pe data de 15 pentru luna anterioara. In caz ca data de 15 a lunii pica intr-un week-end sau de sarbatoare legala, se obisnuieste virarea lui intr-o zi lucratoare anterioara datii de 15.
Sporul reprezinta procentajul care se adauga la salariu pentru desfasurarea activitatii profesionale in conditii de pericol si stres. El difera de la o sectie la alta, in functie de sporul alocat sectiei de catre Ministerul Sanatatii. Sporul cuvenit medicului rezident este sporul sectiei pe care isi desfasoara activitatea medicul rezident.
Sumele respective reprezintă valori nete (salariul brut este ceva mai mare, din el se rețin contribuțiile pentru pensii și sănătate). Ceea ce ar fi util de știut pentru un rezident de anul I, care intră în câmpul muncii (și care nu a mai lucrat anterior cu carte de muncă) – își poate alege fondul de pensii la care să contribuie în termen de 3 luni de la primul salariu (pilonul II). Dacă nu face această alegere, statul îl va distribui automat către un fond privat de pensii.
Norma de hrana este o suma echivalenta bonurilor de masa. Ea este in valoare de 270 Lei dupa ce a fost impozitata si se adauga salariului NET.
Ceea ce este esențial pentru a putea primi bursa, salariul și bonurile – a avea pontajul trimis la spitalul plătitor în timp util; întârzierea trimiterii pontajului atrage după sine pierderea bonurilor și a bursei (salariul poate fi recuperat printr-o cerere către managerul spitalului).
Gărzile asigură un venit suplimentar; din anul III, un rezident poate face gărzi plătite pe linia a 2a, iar din anul IV acesta poate efectua gărzi pe linia I cu un primar de gardă la domiciliu. Gărzile de weekend sunt plătite diferit față de cele din cursul săptămânii. Pentru a efectua gărzi este necesar un contract cu spitalul respectiv (care în prealabil va solicita câteva acte – faceti click pe Acte necesare pentru efectuarea de garzi platite).
Venit suplimentar se poate obține și din salariu, prin alegerea unui spital care are un spor mai mare.
Lista sporurilor specialitatilor poate fi consultata aici (paginile 5-15): link
Legea salarizarii 153/2017 poate fi consultata aici: http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/190446
Leave A Comment
You must be logged in to post a comment.